WIJ HETEN U WELKOM BIJ LAMMERS INSTALLATIE ENGINEERING 

MET AANDACHT EN ZORG STAAT U BIJ ONS ALS KLANT ALTIJD CENTRAAL +31 (0)33 2023645 of mobiel +31(0)6 18066074Koellast

Bepaal het maximale koelvermogen

Met het programma Vabi Elements Koellast maakt u een koellast berekening volgens de NEN 5067. De bepalingsmethode voor het koelvermogen in vertrekken en gebouwen. Voor een optimaal binnenklimaat in een gebouw is de temperatuur van cruciaal belang. Om een aangename temperatuur ook in de zomer te kunnen garanderen dient berekend te worden hoeveel de koellast in een gebouw bedraagt.

Eenvoudig, snel en overzichtelijk

Vabi Elements Koellast kan in een vroeg stadium van het ontwerpproces worden ingezet om snel een indicatie te krijgen van de benodigde koelcapaciteit. Hiernaast biedt het programma u ook de mogelijkheid om een gedetailleerde en nauwkeurige simulatie van het benodigde koelvermogen per uur te maken.

Optimaal inzicht in gebouwprestaties

De Vabi Elements Koellast software geeft u middels 3D visualisatie inzicht in de uurlijkse koellast van de individuele vertrekken en van het gebouw als geheel. Niet alleen de maximale koellast maar ook het tijdstip van optreden wordt bepaald. Het intelligente 3D geometrie model biedt u optimale controle, over beschaduwing van omliggende gebouwen, eigen geveldelen, overstekken en opstanden op het dak. De koellastberekening neemt de invloeden van interne warmtebelasting ten gevolge van personen, apparaten, verlichting, de externe warmtebelasting ten gevolge van zoninstraling en transmissie en accumulatie in de gebouwmassa mee in de berekening.

Beschaduwing simuleren

Het intelligente 3D geometrie model biedt u optimale controle, over beschaduwing van omliggende gebouwen, eigen geveldelen, overstekken en opstanden op het dak.

 

Hieronder een demonstratie

 

 

Bij koeling is het belangerijk om te snappen wat voelbare en latente warmte nu inhous

Voelbare warmte

Wanneer een voorwerp verwarmd wordt, dan stijgt de temperatuur ervan naarmate er meer warmte wordt toegevoegd. Die stijging van warmte wordt de voelbare warmte genoemd. Wanneer er warmte van een voorwerp verwijderd wordt en de temperatuur daalt, dan wordt die verwijderde warmte ook voelbare warmte genoemd. Warmte waardoor de temperatuur van een voorwerp wijzigt, wordt voelbare warmte genoemd.

Latente warmte 

Alle zuivere stoffen in de natuur kunnen van toestand veranderen. Vaste stoffen kunnen vloeibaar worden (ijs naar water) en vloeistoffen kunnen gassen worden (water naar damp), maar voor dergelijke veranderingen moet er warmte toegevoegd of weggenomen worden. De warmte die voor deze veranderingen zorgt, wordt latente warmte genoemd.

Maar latente warmte heeft geen effect op de temperatuur van een stof - water blijft bijvoorbeeld 100°C wanneer het kookt. De extra warmte die toegevoegd wordt om het water kokende te houden, is latente warmte. Warmte die ervoor zorgt dat de toestand verandert zonder dat de temperatuur verandert, wordt latente warmte genoemd.

Dat verschil begrijpen, is essentieel om te begrijpen waarom er in koelsystemen koelmiddel gebruikt wordt. Het verklaart ook waarom de termen 'totale capaciteit' (voelbare en latente warmte) en 'voelbare capaciteit' gebruikt worden om de koelcapaciteit van een unit te definiëren. Tijdens de koelcyclus wordt er condensatie gevormd in de unit doordat er latente warmte uit de lucht gehaald wordt. De voelbare capaciteit is de capaciteit die nodig is om de temperatuur te verlagen en de latente capaciteit is de capaciteit om het vocht uit de lucht te halen.Kaart
Opbellen
E-mail
Info